Jelenlegi hely

Soha nem látott vihar Gyúrón

Tóth Béla
Tóth Béla

Július 8-án, szerdán éppen csak hazaérkeztünk a II. Címerkiállítás örömteli megnyitó ünnepségéről, amikor lecsapott Gyúróra az a katasztrofális vihar, amelyre emberemlékezet óta nem volt példa ezen a településen.

16 óra 10 perckor kezdődött egy pillanatok alatt kialakult szélrohammal, amely negyedóra elteltével egy csendes esőbe váltott át. De ez alatt a negyed óra alatt lezúgott 34 milliméter víz, és olyan mennyiségű jég, ami még egy óra elteltével is kupacokban állt. A szél, az eső és a jég vitt mindent, amit ért. Katasztrofális állapotok alakultak ki a településen. Kidöntött fák, betört ablakok, elvitt háztetők, beszakadt kémények, lógó vezetékek, kettétört villanyoszlop. Beázás szinte minden háznál jelentkezett. A zöldséges kiskert a földdel lett egyenlő. A gyümölcsfák és a szőlők siralmasan néznek ki. A termést mind leverte a jég. A szántókon a búzát lábon csépelte ki a vihar, a kukorica összetörve, csapzottan lóg.

Mivel megszűnt a településen az áramellátás, megszűnt a telefonos és az internetkapcsolat a világgal, teljesen magunkra voltunk utalva. A helyiek azonnal utcára vonultak, megtisztították az utakat a kidőlt fáktól. Családok, ismerősök segítették egymást. Fóliával pótolták a hiányzó tetőt, szivattyúztak, takarítottak.

Másnap söprögetés, motoros fafűrészelés, kalapács hangja volt hallható szerte a faluban. Sok helyen aggregátor dolgozott, hogy legalább a fagyasztó ne olvadjon ki. A kommunikáció továbbra is akadozott. Az egész faluban nem volt internet. A mobiltelefonok is csak a késő délutáni órákban váltak használhatóvá.

Most, a katasztrófa utáni második napon elkezdődött a részletes kárfelmérés. Szinte minden ház megsérült kisebb-nagyobb mértékben, és közel 60 házban keletkezett milliós nagyságrendű kár. Vannak területek ahol még mindig nincs áram és internet. A helyiek a biztosítókra várnak, de sok háznak nincs biztosítása. Mint ahogy nincs biztosítás a kiskertekre, a fóliasátrakra, az öreghegyi szőlőkre, pincékre. A viharkár egy része pénzben bizonyára kifejezhető lesz, de másik része csak ősz hajszálakban, elmerengő tekintetekben, könnybe lábadt szemekben ismerhető meg.

Gyúró Község Önkormányzata segélyszámlát nyitott a gyúrói lakosok megsegítésére. Ha teheti, kérjük támogassa a károsultakat!

A Gyúrói Lakosokért Segélyszámla száma: 11736082-15364108-06910000

Segítségét köszönjük!

Vihar után
Share