Jelenlegi hely

Beszámoló a IV. Bringa Gyúróról

Portrékép Tóthné Fehér Edit Mária cikkszerzőről
Tóthné Fehér Edit Mária

Az idei tájékozódási és ügyességi kerékpáros versenyen 20 egyéni versenyző és 37 csapat indult. Közel 140-en bringáztak és teljesítették a kitűzött feladatokat. Nagyon szép időnk volt, a terep is csak egy-két helyen volt sáros. A távok hasonlóak voltak az előző éviekhez, ha ügyesen tervezték meg a versenyzők a felkeresendő ellenőrzési pontok sorrendjét, akkor rövid távon 4,5 km, középtávon 12 km, hosszú távon 32 km tekeréssel teljesíteni tudták a távot. Persze ez a tájékozódás nem mindenkinek sikerült így, volt, aki lényegesen többet ment, de olyan is akadt, aki nem járt minden állomáson. Az utóbbiak természetesen megkapták kihagyott állomásonként a +10 perc büntetést. Az állomásokon teljesítendő ügyességi és szellemi feladatokért 2-2 pontot lehetett szerezni, aminek jutalma pontonként 1 perc menetidő csökkentés volt.

Az idei év térképe, a szellemi feladatok és azok megoldásai, továbbá az eredmények a beszámoló végén, a csatolt dokumentumok között megtalálhatóak.

A képgaléria csodaszép fotóit Nagy Balázs gyúrói fényképész készítette.

Néhány érdekesség a szellemi feladatok megoldásaiból

Az Itt a tuti állomásnál meglepő módon a „Mit nevezünk pikírozásnak?” kérdésnél a versenyzők harmadát elcsábította a tudományosnak tűnő meghatározás: „A kézi gyomlálás szakszerű megnevezése: amikor a növekvő palánta mellől kihúzzuk a fiatal gyomnövényt.” Pedig ez esetben a helyes válasz: „Növekvő palánták szétültetése, hogy tovább tudjanak fejlődni a szabadföldbe kiültetés előtt.” A pikírozásra használják a – talán ismertebb – tűzdelés szót is.

A Cifra híd állomásnál a híd történetével ismertettük meg a versenyzőket. Ez a híd a Vált Gyúrón és Tárnokon keresztül Budapesttel összekötő úton fekszik, mely az 1800-as években igen forgalmas főútvonal volt. Idősek beszámolói alapján tudjuk, hogy 1884-ben erős hóolvadáskor a víz elsodorta a régi fahidat, rajta egy kocsival. Minden odaveszett: a kocsist, a feleségét, a lovakat és a kocsi maradványait a mai Faház söröző helyén fogták ki. A kérdés: ki építette a ma is álló kőhidat? A három lehetséges válasz közül a helyes válasz megtalálásában segítség lehetett maga az állomás neve: Cifra híd. Erre az elnevezésre csak ez a (helyes) válasz adhat magyarázatot: „A baleset utáni bírósági ítélet alapján a Dréher gazdaság hozta ide a köveket, és Gyúró község költségén építette meg a hidat 1886-ban ugyanaz a Cifra mester, aki a Tordasi hidat építette korábban.”

Az Őzbakos erdő állomás egy 1965-ös vadászsikernek állít emléket, ugyanis itt lőtte Cseterki Lajos azt az őzbakot, amely 17 évig viselte a világbajnok címet. A feladvány a „baklövés” kifejezéshez kapcsolódott, amelyet az elhibázott, nem a terv szerint sikerült cselekedetre is mondják. A kérdés: honnan ered ez a szólás? Úgy tűnik, hogy a válaszadók közel háromnegyedének a leginkább szívhez szóló válasz az 1848-as Fehérvári huszárezred ügyetlen újoncának története volt, aki véletlenül a céltábla alatti fából készült bakot lőtte szét, amin Wasady kapitány is jót nevetett. A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy ez egy kitalált történet. A Wikipédia szerint a „baklövés” eredete: 1479-ben egy badeni lövészversenyen a legügyetlenebb versenyző díja egy kecskebak volt. Ettől kezdve a német lövészegyletekben a hibás lövést Bock-nak (azaz kecskebaknak) nevezték.

A Fő dűlő állomást felkereső versenyzők egy liláskék virágú, méhektől hemzsegő szántóföldi növényre leltek, ez a facélia, vagy magyar néven a mézontófű. Többszörös hasznosítása létezik. A kérdés az volt, hogy a megadott válaszok közül, melyikre nem használják a mézontófüvet. Szinte alig volt, aki elcsábult a romantikus (hamis) válaszon: „Rostos szárából különleges minőségű papír gyártható, az illatos levélpapír gyártásának legfontosabb alapanyaga.”

Az ügyességi feladatokról

Minden versenyző nagyon ügyes volt, szinte minden állomáson maximális pontszámot kaptak. Mégis volt egy nehéznek bizonyult feladat, amely a Levente téren várt a rövidtávos versenyzőkre, ahol egy kisbiciklinek a kitámasztó kerekét – mondván, hogy már tudunk biciklizni – kellett beledobni egy földön fekvő kerékgumiba. A kis kerék minduntalan kipattant a karikából.

A Mi van a dobozban? kérdés izgalmas másodperceket okozott minden versenyzőnek az épülő új kerékpárútnak a gyúrói horgásztóhoz legközelebb eső pihenőjében. A cellux-ot és a kinder tojás belső tojását szinte mindenki felismerte, de a ceruzaelemet többen rúzsnak érezték, a mécses pedig időközben megsemmisült az izgalom és a meleg hatására.

Délutáni program

A befutó versenyzőket a faluházban büfé és kenyérlángos várta. Délben megérkezett az ebéd: pörkölt volt tarhonyával. Majd gyermeknapi desszertként – egyik támogatónk jóvoltából – 160 db igazi, finom baracklekváros fánk talált pici kezű gazdákra. A délutáni eredményvárást gyorsította meg Szép Bence humorista – bűvész előadása a gyermekeknek, és a gárdonyi rendőrkapitányság szervezésében egy közlekedésbiztonsági teszt megoldása a felnőtteknek. Volt még trambulin a maradék energiák levezetésére, valamint egy rendőrautó, amiben több mindent ki lehetett próbálni, például a golyóálló mellényt, és a gumibotos verekedést is….

IV. Bringa Gyúró versenyeredmények

Az időmérés és a menetlevelek adatainak feldolgozása után kialakult a verseny végeredménye. Az egyes kategóriákban a következő érmeket osztottuk ki:

Rövidtáv csapat:

arany: Molnár Family
ezüst: Falusi család
bronz: Csajok

Középtáv csapat:

Az eredmények utólagos feldolgozásánál derült ki, hogy számítási hiba csúszott egyes menetidők kiszámításában, amely érintette a középtáv csapat kategória végeredményét. Így a Nagy Hómann csapat felkerült a dobogóra, a már egyébként is holtversenyben aranyérmesek mellé.

óarany: Nagy Hómann
arany: Velociraptorok, Maszat
ezüst: Szászék
bronz: andorka2015

Középtáv egyéni:

arany: Szabados Csaba
ezüst: Kádár Ferenc
bronz: Szabados Tamás

Hosszútáv egyéni:

arany: Fülöp Attila
ezüst: Szabados Péter
bronz: Izsák István

A versenyzők valamennyien teljesítették a választott távot, épségben, két keréken tértek vissza a célhoz. Minden versenyzőnek gratulálunk a teljesítményéhez!

A IV. Bringa Gyúró támogatói

Nagy Balázs fényképész
DiósdBike kerékpár bolt és szerviz
Fricskáné Mudri Melinda (gyermeknapi fánk)
Presztízs Sport Magazin
Gárdonyi Rendőrkapitányság

Stáblista

Pályabírók:
Sajtkészítés eszközei a Gyúrói KecskénélBaranyiné Halupka Noémi
Párkeresés a Szőlőhegy utcában – Jámbor Máté és Blaskó Fruzsina
Lövészet a Sportpályán – Magáriusz Elemérné
Mi van a dobozban? a Halastónál – Tóth Viola, Tóth Johanna és Tóth Barnabás
Akadálypálya az Iskolánál – Vinisné Hegedűs Jolán és Horváthné Szalai Eszter
Hibakeresés az Újszülött-ligetben – Márhoffer Mercédesz és Horváth Fruzsina
Célbadobás a Levente téren – Simon Gabriella és Varga Dávid
Mocsárjárás a Gyümölcsösben – Dr. Bakonyi Dolli és Sántha Bernadett
Kerékgurítás a tordasi Öreghegyen – Balla Rita és Zaka Zsuzsa

Bíró, indítás és befutás – Szabados Lenke

Kenyérlángos a kemencénél: Gémesiné Takács Ibolya, Takács Józsefné Jutka, Blaskó Judit, valamint Ganda Lajos tűzmester

Ebéd: önkormányzati konyha dolgozói: Németh Gáborné, Gál Tiborné

Elsősegély ügyelet: Blaskó Judit

Helyszín berendezése: az önkormányzat közmunkás brigádja Horváth Béla vezetésével. Külön köszönjük Horváth Bélának, hogy a Bringa Gyúróra elkészültek az új pavilonok, melyek a regisztráció és az indító állomás helyszínéül szolgáltak.

A rendezvény előkészítése, regisztráció: Áldott Erika, Kis Katalin, Szász Henrietta, Tóthné Fehér Edit Mária

Előkészítés, pályakijelölés és feladatok: Tóth Béla, Tóthné Fehér Edit Mária

Minden segítőnknek köszönjük a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában végzett munkát, és külön köszönjük a támogatásokat!

Izsák István versenyző beszámolója a IV. Bringa Gyúróról itt olvasható.

Találkozunk jövőre az V. Bringa Gyúrón!

IV. Bringa Gyúró - bringázás családdal
Share